Ska jag välja 2K eller 4k?

Vare sig filmen är inspelad i 2K eller 4K kan denna visas med alla DCI godkända projektorer, vare sig det är en 2K eller 4K projektor. Ska priset avgöra är en 2K projektor att föredra framför en 4K projektor. Generellt kan man säga att om pixlarna syns på filmduken från första raden bör en 4K projektor väljas. Är filmduken bredare än 20 m bör en 4K projektor väljas. Det är viktigare att välja DLP framför LCD än 4K framför 2K.

Fördelen med DLP-tekniken är klarare och ljusstarkare bild. DLP-chip erbjuder bättre kontroll över färgåtergivningen, eftersom varje enskild pixel styrs separat vilket ger en mjukare och renare bild. Detta beror på att mellanrummet mellan speglarna på ett DLP-chip är mindre än utrymmet mellan LCD-panelens kristallceller.

DLP-projektorer ger också mer ljus, jämfört med transmissiv LCD-teknik, där en del ljus går förlorat genom de flytande kristallpanelerna. Med en DLP-projektor reflekteras allt ljus ut från ljuskällan. Detta innebär att DLP-projektorer erbjuder högre ljusstyrka med mindre effekt på ljuskällan och följaktligen mer ekonomisk att använda. Kvalitetsfördelar med DLP-projektionstekniken ger ett högre pris men uppvägs av den bättre återgivningskvalitén. DLP är en ”high end” teknik.